Tedaviler

İletişim


E-mail

info@aycesener.com

Telefon

+90(322) 999 58 76
+90(546) 407 20 80

Adres

Çınarlı Mah. 61027 Sk.
Sunar Nuri Çomu İş Merkezi
Dış Kapı No: 16 B Blok
Kat: 6 Daire : 36 Seyhan/Adana

Vajinismus

Vajinismus, vajina girişindeki kasların istemsizce kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine verilen isimdir. Vajinismus, ilk geceden itibaren çiftler için büyük bir sorun olabilmekle beraber her cinsel birleşememe durumu da vajinismus olarak görülmemelidir. Vajinismusta sorun vajina girişini çevreleyen kasların tamamen istemsiz bir şekilde yineleyici veya sürekli şekilde kasılması sonucunda penisin vajinaya girememesidir ve bu durum cinsel birliktelik arzulanıyor olsa dahi ortaya çıkabilir. Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, korku, kaçınma tepkisi, girişin olamayacağı inancı eşlik eder.

Vajinismus ülkemiz gibi cinselliğin tabu olduğu toplumlarda batı ülkelerinde bildirilenden çok daha fazla görülmektedir. Cinsel eğitimsizliğin, kadınların kendi vücutlarını tanımamalarının, bekaret kavramına verilen abartılı önemin, yine bekaret kaybı kaygısının, cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlamasının, genel cinsellik anlayışımızdaki tabuların, ilk gece ile ilgili abartılı hikayelerin bunda rolü olduğu söylenebilir.

Vajinismus genellikle cinsel yaşamın başlangıcında, ilk cinsel birleşme denendiği andan itibaren ortaya çıkar. Vajinismusla karşılaşan çiftlerin çoğu, bunun bir tek kendi başlarına geldiğini düşünürler. Kendi durumlarında çok kişi olduğunu, bunun tanınan ve düzelebilen bir bozukluk olduğunu öğrenmek onları rahatlatır.

Vajinismus, altta yatan nedenleri farklı olsa da genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak açıklanan bir hastalıktır. Vajinismus kesinlikle isteğe bağlı bir durum değildir.

 

Eğer hastada eşlik eden depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi sorunlar varsa, ilk etapta genellikle bu sorunlar gözönünde bulundurularak tedavi planlanmalıdır. Vajinismus, cinsel tedaviler açısından en yüz güldürücü cinsel sorunlardan biridir.

 

Vajinismus hastalığı genellikle psikolojik sebeplere bağlı gelişmesi nedeniyle kendi kendine tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Mutlaka hasta ve eşlerinin bir hekime birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Ön görüşmede başvuru yapan çifte yaşadıkları ortam ve birbirleriyle olan ilişkileri gibi aile öyküleri sorulur.

Hekimin uygun görmesi ile birlikte cinsel terapi seansları düzenlenebilir. Vajinismus tedavisinde davranışsal terapiler uygulanabilmektedir. Vajinismus hastaları, doğru tedavi yöntemleriyle cinsel mitler nedeniyle oluşan kaygı ve korkuyu yenebilir ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilir.

Bunların yanı sıra vajina girişini rahatlatacak birtakım egzersizler ve uygulamalar tavsiye edilebilir.

Vajinismus bir tedavi edilmediği takdirde kendiliğinden düzelmez, uzun zamanda eşler arasında uzaklaşma ve eşlerin birbirlerinden kopmasına neden olabilir. Vajinismusta çiftin kendi başına yapacağı uzun süre yapılan denemeler cinsel ve duygusal travmalara neden olabilmektedir. Uzun bir süre boyunca tedavi edilemeyen vajinismus durumlarında, erkeğin de cinsellikle ilgili algısı değişerek sertleşme bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilmekte ve aile içinde daha komplike sorunlara yol açabilmektedir.